PROFIEL


Textielgroep Steek Plus bestaat uit een tachtigtal kunstenaars. Door de verschillende achtergronden van de leden is er een grote diversiteit in werk binnen de groep.
De leden van Steek Plus ontmoeten elkaar twee maal per jaar om recent werk te laten zien en te bespreken. Ook worden dan nieuwe technieken uitgewisseld. De opbouwende kritiek en de adviezen die men elkaar geeft, werken inspirerend en stimulerend. Tijdens deze bijeenkomsten worden er regelmatig lezingen gehouden en/of demonstraties gegeven door (gast-)sprekers. Er wordt jaarlijks een thema afgesproken, dat de leden vervolgens op heel eigen manier in hun werk tot uitdrukking brengen.
“Steken” en textiele materialen vormen de basis voor het meeste werk. Daarnaast worden er ook veel andere technieken toegepast en andere materialen gebruikt, zoals (handgeschept) papier, koper, ijzerdraad, nylon, tyvek en polyester vliezen. Om vakkennis op te doen en de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, worden er regelmatig workshops georganiseerd en bezocht.Veel belangstelling gaat uit naar experimenteel werk, met name het opfrissen van oude technieken en het uitproberen van nieuwe techniek- en materiaalcombinaties.

Om de textielkunst onder de aandacht van een ruim publiek te brengen, wordt er door de leden van Steek Plus met regelmaat landelijk geëxposeerd.
Steek Plus onderhoudt nauwe banden met de Stichting Textiel Plus, die het bekendheid geven aan en het bevorderen van textiele vormgeving in Nederland als haar taak ziet.

Textile group 'Steek (stitch) Plus' is made up of about 80 artists. Because of the diverse backgrounds of the members the work within the group is very varied.

The members of Steek Plus meet twice a year to show and discuss recent work and new techniques are exchanged. The constructive criticism and advice we give each other is inspiring and stimulating. Talks and/or demonstrations are often given during these meetings. Every year a theme is agreed on, that the members can interpret in their own way in their work. Stitching and fabric form the basis of most work, but many other techniques and materials are also used. Paper (hand made), copper, wire, nylon, tyvek, and polyester film, are just a few examples. Workshops to increase professional knowledge and stimulate personal development are regularly organized and visited. There is a great deal of interest in experimental work, namely reviving old techniques and trying out new techniques and material combinations.

startpagina

maandag 29 november 2010

GALERIE: Hélène Derkx


Herinneringsboekje

Ik heb een herinneringsboekje gemaakt voor ons overleden kleinzoontje Koen, hij was niet levensvatbaar door de vele handicaps die hij had. De hele medische wetenschap had belangstelling want het komt eens op de zoveel miljard voor.

De voorkant van het boekje heeft een afdruk van de voetjes van KoenOp de tweede blz. de geboorte, die geestelijk en lichamelijk zwaar was, ik heb dat afgebeeld met beschilderde stof, tyvek en gescheurd kant, een parel geeft het kindje aan.  
 De derde pagina is de hemel waar hij vast zal zijn, afgebeeld een schilderij van een Madonna met kind in frescotechniek omgeven met beschilderd tyvek, de kronen heb ik met gouddraad geborduurd. 
 Het volgende blad is de begrafenis, een weefsel wat bestaat uit repen stof bedrukt met wiegeliedjes en restjes stof die ik over had nadat ik voor Koen een pakje had gemaakt.  
Het laatste is een roosvenster (inspiratie van Gotische kerken), gemaakt met schapenwol, tule, machinaal borduurwerk en oude kant, in de openingen fotootjes van Koen.

Een slaapliedje geborduurd over alle pagina’s maakt het voor mij af. De rafels verzachten de harde randen. Mooie herinneringen kunnen droevige gedachten voor even verlichten. Ik ben blij met het resultaat, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Hélène Derkx

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Hélène,
Wat een mooi boekje heb je gemaakt,wat goed van je om er op deze manier mee bezig te zijn geweest. Hopelijk helpt het je met deze verdrietige periode. Veel sterkte toegewenst. Liesbeth

Anoniem zei

dag Hélene
Wat bijzonder om zoiets intiems te delen met anderen.Het lijkt me wel heel fijn om zo je gedachten te kunnen ordenen tot iets tastbaars. heel veel sterkte de komende tijd.

Corryna zei

Prachtig, zeker met de herinneringen die je erin gevangen hebt. Een kind moeten missen is zo enorm zwaar. Je draagt het je leven mee. Dat je dit hebt gedaan voor je kleinzoon is heel speciaal. Ik wens jou en vooral de ouders veel kracht en sterkte om dit immens grote verlies te kunnen verwerken.

Lis Nielsen zei

Hallo Hélène,
Ik ben erg geraakt door je boekje. De afdruk van de voetjes, het raakt me in mijn hart om dat te zien. Tegelijk vind ik het een prachtige tastbare aandenken. Ik wens jouw en de ouders heel veel sterkte toe.

Lis Nielsen