PROFIEL


Textielgroep Steek Plus bestaat uit een tachtigtal kunstenaars. Door de verschillende achtergronden van de leden is er een grote diversiteit in werk binnen de groep.
De leden van Steek Plus ontmoeten elkaar twee maal per jaar om recent werk te laten zien en te bespreken. Ook worden dan nieuwe technieken uitgewisseld. De opbouwende kritiek en de adviezen die men elkaar geeft, werken inspirerend en stimulerend. Tijdens deze bijeenkomsten worden er regelmatig lezingen gehouden en/of demonstraties gegeven door (gast-)sprekers. Er wordt jaarlijks een thema afgesproken, dat de leden vervolgens op heel eigen manier in hun werk tot uitdrukking brengen.
“Steken” en textiele materialen vormen de basis voor het meeste werk. Daarnaast worden er ook veel andere technieken toegepast en andere materialen gebruikt, zoals (handgeschept) papier, koper, ijzerdraad, nylon, tyvek en polyester vliezen. Om vakkennis op te doen en de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, worden er regelmatig workshops georganiseerd en bezocht.Veel belangstelling gaat uit naar experimenteel werk, met name het opfrissen van oude technieken en het uitproberen van nieuwe techniek- en materiaalcombinaties.

Om de textielkunst onder de aandacht van een ruim publiek te brengen, wordt er door de leden van Steek Plus met regelmaat landelijk geëxposeerd.
Steek Plus onderhoudt nauwe banden met de Stichting Textiel Plus, die het bekendheid geven aan en het bevorderen van textiele vormgeving in Nederland als haar taak ziet.

Textile group 'Steek (stitch) Plus' is made up of about 80 artists. Because of the diverse backgrounds of the members the work within the group is very varied.

The members of Steek Plus meet twice a year to show and discuss recent work and new techniques are exchanged. The constructive criticism and advice we give each other is inspiring and stimulating. Talks and/or demonstrations are often given during these meetings. Every year a theme is agreed on, that the members can interpret in their own way in their work. Stitching and fabric form the basis of most work, but many other techniques and materials are also used. Paper (hand made), copper, wire, nylon, tyvek, and polyester film, are just a few examples. Workshops to increase professional knowledge and stimulate personal development are regularly organized and visited. There is a great deal of interest in experimental work, namely reviving old techniques and trying out new techniques and material combinations.

startpagina

maandag 13 december 2010

TUINSTRUINEN, textiel kunst in tuinen IITuinstruinen: textielkunst in tuinen en in de kaarsenmakerij’’het tweede lichtje’’ van 15 mei tot 15 sept.2011
Waarom doet een kaarsenmakerij mee aan een textielroute? Het antwoord is heel eenvoudig, er is immers een relatie tussen textiel en kaarsen maken (de pit)
De pitten worden gemaakt van katoen en zonder dit simpele draadje kun je geen kaarsen branden.
Wat is er nu zo bijzonder aan dat draadje?
Daarvoor gaan we terug in de geschiedenis.
De Romeinen hadden de gewoonte om opgerold papyrus,gedrenkt in vet, te branden. Zij noemden deze papyrusrolletjes "candelae’’waarvan de naam kaars is afgeleid.
Een Latijns schrijver uit de 1ste eeuw vertelt in een van zijn geschriften dat in zijn tijd de "candelae’’ bestonden uit draden van vlas bedekt door een laagje was.
In de Middeleeuwen was de pit gemaakt van getwijnde katoenen draden en in de 19de eeuw werden deze vervangen door een gevlochten katoenen draad.
Tegenwoordig komen grote klossen ruw gesponnen katoen uit India naar Europa waar ze verwerkt worden tot handige kiloklossen. Tijdens dit proces wordt de pit gevlochten en geprepareerd met chemische stoffen waarvan de samenstelling geheim is. Deze stoffen zorgen dat de pit vloeibare grondstof, zoals was stearine of paraffine kan opnemen en verbranden.
In de kaarsenmakerij ’’het tweede lichtje’’ van Loekie Langendoen worden kaarsen gemaakt die geheel bestaan uit kaarsrestanten. Tijdens het maakproces blijven de oude pitten over, weggooien is grondstofverspilling en de pitten worden daarom opnieuw gebruikt.
Er worden textielballen en textielkransen  van gemaakt. Deze producten kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden, met zo’n bal of krans kun je de open haard, de houtkachel, de vuurkorf of de barbecue  aanmaken. Ze kunnen ook dienen als decoratiemateriaal voor binnen en buiten.
Ga eens kijken naar de vele kunstzinnige toepassingen van dit textielafval.
www.kaarsenrecycling.nl


 

Geen opmerkingen: