PROFIEL


Textielgroep Steek Plus bestaat uit een tachtigtal kunstenaars. Door de verschillende achtergronden van de leden is er een grote diversiteit in werk binnen de groep.
De leden van Steek Plus ontmoeten elkaar twee maal per jaar om recent werk te laten zien en te bespreken. Ook worden dan nieuwe technieken uitgewisseld. De opbouwende kritiek en de adviezen die men elkaar geeft, werken inspirerend en stimulerend. Tijdens deze bijeenkomsten worden er regelmatig lezingen gehouden en/of demonstraties gegeven door (gast-)sprekers. Er wordt jaarlijks een thema afgesproken, dat de leden vervolgens op heel eigen manier in hun werk tot uitdrukking brengen.
“Steken” en textiele materialen vormen de basis voor het meeste werk. Daarnaast worden er ook veel andere technieken toegepast en andere materialen gebruikt, zoals (handgeschept) papier, koper, ijzerdraad, nylon, tyvek en polyester vliezen. Om vakkennis op te doen en de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, worden er regelmatig workshops georganiseerd en bezocht.Veel belangstelling gaat uit naar experimenteel werk, met name het opfrissen van oude technieken en het uitproberen van nieuwe techniek- en materiaalcombinaties.

Om de textielkunst onder de aandacht van een ruim publiek te brengen, wordt er door de leden van Steek Plus met regelmaat landelijk geëxposeerd.
Steek Plus onderhoudt nauwe banden met de Stichting Textiel Plus, die het bekendheid geven aan en het bevorderen van textiele vormgeving in Nederland als haar taak ziet.

Textile group 'Steek (stitch) Plus' is made up of about 80 artists. Because of the diverse backgrounds of the members the work within the group is very varied.

The members of Steek Plus meet twice a year to show and discuss recent work and new techniques are exchanged. The constructive criticism and advice we give each other is inspiring and stimulating. Talks and/or demonstrations are often given during these meetings. Every year a theme is agreed on, that the members can interpret in their own way in their work. Stitching and fabric form the basis of most work, but many other techniques and materials are also used. Paper (hand made), copper, wire, nylon, tyvek, and polyester film, are just a few examples. Workshops to increase professional knowledge and stimulate personal development are regularly organized and visited. There is a great deal of interest in experimental work, namely reviving old techniques and trying out new techniques and material combinations.

startpagina

dinsdag 11 augustus 2015

Bericht van Ria van Dijk


Bovenstaand werk is opgenomen in de SDA Materialities Contemporary Textile Arts Catalog.
Selectie criterium: What do textile/fibers and their associated processes offer artists that cannot be achieved in other media?

Daarna is het werk ook nog geselecteerd voor de Materialities Exhibition at the Sandra J. Blain Gallery at Arrowmont School of Arts and Crafts, Gatlinburg, TN, USA, van 28 augustus t/m 31 oktober 2015, ook tijdens de SDA’s Made/Aware Intensive Congress van 8 – 11 oktober

Informatie over en aanschaf van de catalogus is te vinden op:


Dit werk heb ik samen met vier andere werken speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Water, land en meer, in de Meelfabriek in Leiden tijdens het Textielfestival; een tentoonstelling waarvoor ik uitgenodigd was door Janine Melai.

De titel van deze tentoonstelling werd uitgangpunt voor de nieuwe werken. Ik plaatste drie werken naar aanleiding van foto’s onder elkaar op één doek: water, land en meer. De gebruikte katoen was eerder gebruikt als onderlegger tijdens het batikken en bestond al uit druppels en strepen van eerdere werken van mij en mijn cursisten. De druppels was en verf werden de basis voor fossielen, stenen en andere structuren in het landschap. Tijdens de intensieve bewerking van de stof en na het uitkoken heb ik het eerste beeld laten varen om de driedeling tot een nieuwe eenheid te vormen. Alle schilderijen kregen een eigen atmosfeer, met de natuur als bindende factor.
Ik ben nu weer op deze manier aan het werk en ga deze manier van werken nog vaker toepassen.


1 opmerking:

Hélène zei

gefeliciteerd met dit mooie resultaat