PROFIEL


Textielgroep Steek Plus bestaat uit een tachtigtal kunstenaars. Door de verschillende achtergronden van de leden is er een grote diversiteit in werk binnen de groep.
De leden van Steek Plus ontmoeten elkaar twee maal per jaar om recent werk te laten zien en te bespreken. Ook worden dan nieuwe technieken uitgewisseld. De opbouwende kritiek en de adviezen die men elkaar geeft, werken inspirerend en stimulerend. Tijdens deze bijeenkomsten worden er regelmatig lezingen gehouden en/of demonstraties gegeven door (gast-)sprekers. Er wordt jaarlijks een thema afgesproken, dat de leden vervolgens op heel eigen manier in hun werk tot uitdrukking brengen.
“Steken” en textiele materialen vormen de basis voor het meeste werk. Daarnaast worden er ook veel andere technieken toegepast en andere materialen gebruikt, zoals (handgeschept) papier, koper, ijzerdraad, nylon, tyvek en polyester vliezen. Om vakkennis op te doen en de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, worden er regelmatig workshops georganiseerd en bezocht.Veel belangstelling gaat uit naar experimenteel werk, met name het opfrissen van oude technieken en het uitproberen van nieuwe techniek- en materiaalcombinaties.

Om de textielkunst onder de aandacht van een ruim publiek te brengen, wordt er door de leden van Steek Plus met regelmaat landelijk geëxposeerd.
Steek Plus onderhoudt nauwe banden met de Stichting Textiel Plus, die het bekendheid geven aan en het bevorderen van textiele vormgeving in Nederland als haar taak ziet.

Textile group 'Steek (stitch) Plus' is made up of about 80 artists. Because of the diverse backgrounds of the members the work within the group is very varied.

The members of Steek Plus meet twice a year to show and discuss recent work and new techniques are exchanged. The constructive criticism and advice we give each other is inspiring and stimulating. Talks and/or demonstrations are often given during these meetings. Every year a theme is agreed on, that the members can interpret in their own way in their work. Stitching and fabric form the basis of most work, but many other techniques and materials are also used. Paper (hand made), copper, wire, nylon, tyvek, and polyester film, are just a few examples. Workshops to increase professional knowledge and stimulate personal development are regularly organized and visited. There is a great deal of interest in experimental work, namely reviving old techniques and trying out new techniques and material combinations.

maandag 13 maart 2017

MEER OVER: Marijke Bongers



NAAM: 
Marijke Bongers

WOONPLAATS: 
Hardinxveld-Giessendam

PROVINCIE: 
Zuid-Holland

LAND: 
Nederland

WEBSITE: 
zie links onder over mij


OVER MIJ:

Hoi allemaal, ik ben al een poosje slapend lid omdat ik de laatste tijd niet meer exposeer en mijn werk ongeveer een kwartslag in de rondte heeft gemaakt.

Natuurlijk ben ik nog wel een textielmens in hart en ziel.

In het verleden heb ik van alles gedaan in textiel. Ik noem er een paar:
Zijdenbruidskleding (in eigen studio), theaterkleding, exposeren met textielwerk binnen en buiten, een poosje richting Art-in-Nature met een werk in een kunstcentrum in Finland en heel veel mooie belevenissen met vriendinnen van Steek Plus.

Door familieomstandigheden kreeg ik meer de behoefte om thuis te werken en werd het rustgevende, wat werken met textiel ook kan zijn, belangrijker voor me. Ik had minder de behoefte aan voeding van buiten in groepen en de spanning en motivatie van exposities.

Ook het feit dat onze dochter een beetje in de klem kwam door problemen met ons andere kind hebben daar aan bijgedragen.
Caitlin is ook gek op textiel, ze begon met breien toen ze 6 was en spint vanaf haar 12de.  Ze is nu 19 en kan Alpaca spinnen en kant breien als de beste. Ze leert naaien en daarnaast haakt ze graag en veel.

Wat begon als een kraampje op een plaatselijke creabeurs met gerecyclede t-shirt knuffeltjes is uitgegroeid tot een mooie studio.
Er is zoveel over te vertellen, maar ik probeer het te beperken. Er is genoeg online over ons te vinden als je meer wilt weten.


OPEN STUDIO
Op vrijdag en zaterdag hebben we open studio en kan je een kijkje nemen en overal aan voelen.
We hebben voornamelijk handwerkgarens en vezels.  We zijn het voorzichtig aan het uitbreiden met wat (eco) stoffen en plantaardige verfstoffen.

We zijn ons allebei erg bewust van milieu- en sociale problemen door de mode/textielindustrie.  En we kopen alleen in waar we zelf mee willen werken. Dat maakt onze studio anders dan de gemiddelde handwerkwinkel. We hebben er intussen een aardige schatkamer van gemaakt met hoge kwaliteit Cashmere, Zijde en bv. Yakgarens maar ook stoere linnen en brandnetel. Het zelf bezig zijn is nog steeds het belangrijkste voor ons. Het delen door lessen te geven en de open studio maakt het idealistisch inkopen en werken mogelijk.

Het is tot nu toe niet mogelijk gebleken om de studio winstgevend te maken. Maar druppelsgewijs ontdekt de wereld ons en inmiddels versturen we garens en soms ook wat van onze kleine collectie over de hele wereld.

Nog steeds zijn er allerlei dingen in ons gezin die meer dan gemiddelde tijd en aandacht vragen. Daarom ben ik heel blij met het plezier en de afleiding die het werk met Caitlin en de studio me geeft.

LINNEN en MEEKRAP
In mei ga ik 5 dagen naar South Devon naar Susie Gillespie, waar ik verder ga leren om vlas te bewerken. Ik mag daar dan zelf de verflessen geven. Dit jaar is mijn focus namelijk op Linnen en Meekrap en ik doe een studie naar het verven van celluloze vezels. Een samenwerking met een MBO voor dit onderzoek is op komst. Het verven met planten is voor mij een heerlijke zoektocht die me op allerlei manieren de wereld beter laat leren kennen.

In Juni ga ik 5 dagen de workshop van India Flint volgen, deze keer alleen, maar Caitlin en ik hebben in 2015 samen les van India in Schotland gehad. Ik houd erg van haar boeken, ideeën en de manier van lesgeven.




Je kunt ons volgen op allerlei sociale media:





DOOR MIJ GEVOLGDE BLOGS:

Ik volg niet zoveel blogs, door de contacten op facebook en instagram zoek ik wel vaak websites op. De meest interessante deel ik in mijn facebookgroep. Naast veel textiel volg ik ook nieuws op het gebied van Permacultuur, gezond koken en tuinieren. De links die ik hierbij leuk vind deel ik op mijn persoonlijke facebookpagina.

FAVORIETE (KUNST-)BOEKEN/TIJDSCHRIFTEN:
Selfedge, boeken van India Flint en andere plantaardige ververs, the organic artist.

FAVORIETE WEBSITES:
Pinterest, Instagram, Facebook