PROFIEL


Textielgroep Steek Plus bestaat uit een tachtigtal kunstenaars. Door de verschillende achtergronden van de leden is er een grote diversiteit in werk binnen de groep.
De leden van Steek Plus ontmoeten elkaar twee maal per jaar om recent werk te laten zien en te bespreken. Ook worden dan nieuwe technieken uitgewisseld. De opbouwende kritiek en de adviezen die men elkaar geeft, werken inspirerend en stimulerend. Tijdens deze bijeenkomsten worden er regelmatig lezingen gehouden en/of demonstraties gegeven door (gast-)sprekers. Er wordt jaarlijks een thema afgesproken, dat de leden vervolgens op heel eigen manier in hun werk tot uitdrukking brengen.
“Steken” en textiele materialen vormen de basis voor het meeste werk. Daarnaast worden er ook veel andere technieken toegepast en andere materialen gebruikt, zoals (handgeschept) papier, koper, ijzerdraad, nylon, tyvek en polyester vliezen. Om vakkennis op te doen en de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, worden er regelmatig workshops georganiseerd en bezocht.Veel belangstelling gaat uit naar experimenteel werk, met name het opfrissen van oude technieken en het uitproberen van nieuwe techniek- en materiaalcombinaties.

Om de textielkunst onder de aandacht van een ruim publiek te brengen, wordt er door de leden van Steek Plus met regelmaat landelijk geëxposeerd.
Steek Plus onderhoudt nauwe banden met de Stichting Textiel Plus, die het bekendheid geven aan en het bevorderen van textiele vormgeving in Nederland als haar taak ziet.

Textile group 'Steek (stitch) Plus' is made up of about 80 artists. Because of the diverse backgrounds of the members the work within the group is very varied.

The members of Steek Plus meet twice a year to show and discuss recent work and new techniques are exchanged. The constructive criticism and advice we give each other is inspiring and stimulating. Talks and/or demonstrations are often given during these meetings. Every year a theme is agreed on, that the members can interpret in their own way in their work. Stitching and fabric form the basis of most work, but many other techniques and materials are also used. Paper (hand made), copper, wire, nylon, tyvek, and polyester film, are just a few examples. Workshops to increase professional knowledge and stimulate personal development are regularly organized and visited. There is a great deal of interest in experimental work, namely reviving old techniques and trying out new techniques and material combinations.

maandag 14 juni 2021

Expositie Museumcollectie als inspiratiebron - SieboldHuis Leiden

Ieder kunstenaar werkt bewust of onbewust vanuit de traditie van het verleden. Dat geldt voor de professionele kunstenaar en voor de kunstenaar in vrije tijd. In de Masterclass 'Heden en verleden, museum als inspiratiebron' zijn kunstenaars uit verschillende textieldisciplines heel bewust op zoek gegaan naar dat verleden. Zij laten zich inspireren door de prachtige voorwerpen in het Japanmuseum SieboldHuis. Zij gebruiken deze inspiratie voor een persoonlijke en eigentijdse verwerking.


Deze zoektocht heeft geleid tot bijzondere eigentijdse verwerkingen van een historisch gegeven. De groep cursisten is tijdens dit proces begeleid door textielkunstenaar Erna van Sambeek. De cursisten kregen de opdracht de werken niet groter dan 50x50 cm te maken. Voor de deelnemers is dit een beperking maar ook een uitdaging. Welk detail, welke inspiratiebron vanuit het museum wil ik in als uitgangspunt nemen? En hoe pas ik dit toe in mijn eigen stijl, mijn eigen ontwerp? 


Een sneak preview van de eindresultaten

Er zijn vier bijeenkomsten geweest om dit proces met elkaar aan te gaan. Het is een individuele zoektocht geweest met ondersteuning van Erna van Sambeek en de input van de mede-cursisten. Zo zijn ideeën ontstaan, getoetst, afgekeurd maar vooral ook uitgewerkt tot een werkstuk met Japanmuseum SieboldHuis als inspiratiebron. Door Covid-19 is het Textielfestival 2020 niet doorgegaan. Het werk van de deelnemers van deze Masterclass is van 8 tot en met 30 augustus 2021 (verlengd) in het museum te zien.


In dit online magazine vind je de achtergrondverhalen van de kunstenaars:
https://www.flipsnack.com/Siebold2021/siboldhuis-masterclass.html


Geen opmerkingen: